Fietsendiefstal forse kostenpost

Nederland is van oudsher een fietsland. Gemiddeld kopen we per jaar een miljoen nieuwe fietsen met een totale waarde van € 900 miljoen. Daarvan worden er echter veel gestolen en dat is een forse kostenpost. Wat kunt u doen om fietsendiefstal te voorkomen?

Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks 500.000 fietsen gestolen. Exacte cijfers zijn niet bekend, omdat niet iedereen aangifte doet. Vooral e-bike zijn populair onder fietsendieven, omdat deze meer opleveren dan 'gewone' fietsen.

Kans op diefstal verkleinen

Bijna de helft van alle fietsen wordt gestolen in de buurt van de eigen woning. Het is daarom altijd verstandig om uw fiets binnen te stallen. Heeft u geen ruimte in uw garage, schuur of berging? Zet uw fiets dan tenminste binnen een omheining en doe hem altijd op slot, bij voorkeur met meerdere sloten.

Ook in steden en nabij stations worden veel fietsen gestolen. Het beste kunt u uw fiets in een (bewaakte) fietsenstalling parkeren. Is deze er niet en laat u uw fiets toch op straat staan? Veranker hem dan aan 'de wereld', bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een hek en gebruik tenminste twee verschillende sloten.

Fietsverzekering overwegen

De gemiddelde prijs van een gewone fiets is ongeveer € 1.000. Voor een e-bike betaalt u gemiddeld € 1.800. Daarmee is een fiets een kostbaar bezit. En hoewel u er natuurlijk alles aan doet om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken, is een fietsverzekering zeker voor nieuwe fietsen het overwegen waard.

De hoogte van de premie hangt af van de nieuwwaarde van de fiets, uw woonplaats en beveiligingen zoals goedgekeurde sloten en eventueel een antidiefstalchip. U kunt uw fiets verzekeren tegen nieuwwaarde of tegen dagwaarde. Let wel goed op de maximale vergoeding van de fietsverzekering.

Meer weten

Heeft u vragen over het verzekeren van uw vervoersmiddelen? Neem dan gerust contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

01-09-2016