Eigen risico zorgverzekering niet omhoog

Het verplichte eigen risico van de zorgverzekering gaat in 2017 niet omhoog.

Minister Schippers van Volksgezondheid zou het eigen risico niet hoeven te verhogen omdat de kosten voor zorg onder controle zijn. Dat schrijft de Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag.

Elk jaar stelt de overheid vast hoe hoog het verplicht eigen risico van de zorgverzekering is. In 2016 en in 2017 is dit € 385. Dit betekent dat iedereen de eerste € 385 van zijn of haar zorgkosten zelf moet betalen. De kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg vallen niet onder het verplicht eigen risico.

Doel voorbijgeschoten

Het is voor het eerst sinds de invoering ervan dat het eigen risico niet omhoog gaat. Toen het in 2008 werd geïntroduceerd, bedroeg het nog € 150. Dat bedrag groeide gestaag tot € 220 in 2012. Het jaar erop is het eigen risico fors verhoogd naar € 350.

Het eigen risico is indertijd ingevoerd om Nederlanders bewust te maken van de hoogte van zorgkosten. Maar volgens steeds meer politieke partijen schiet de regel het doel voorbij. Zo zouden veel mensen te laat naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor hoge rekeningen. Als ze daardoor nog zieker worden, is hun behandeling vaak duurder.

06-09-2016