Boetes, brommers, scooters en verzekeringen

Als u op een brommer of scooter wilt rijden, bent u verplicht zich minimaal voor wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Maar er zijn meer voorwaarden. Kent u ze allemaal? Riskeer geen boete en hoge schadeclaims die u uit eigen portemonnee moet betalen!

Als er een kentekenbewijs voor een brommer of scooter is afgegeven, bent u verplicht om 'm te verzekeren. Ook als u er geen gebruik van maakt! En uiteraard bent u ook verplicht om een geldig rijbewijs te hebben.

Geen verzekering

Als u wordt aangehouden terwijl u zonder verzekering rondrijdt op uw brommer of scooter, dan kost u dat € 360. Dat is een fors bedrag, maar valt al snel in het niet bij de kosten die u moet maken als u schade veroorzaakt.. Omdat u niet verzekerd bent, moet u alles zelf zelf betalen. Mocht het slachtoffer letsel oplopen, dan loopt dit al snel in de duizenden euro's. En bij blijvende invaliditeit in de tonnen!

Geen rijbewijs of rijbewijs ingenomen? Dan niet verzekerd!

Als uw geen rijbewijs heeft of als dit is ingenomen, vervalt automatisch de dekking van uw verzekering. Gaat u toch de weg op met uw brommer of scooter, dan riskeert u een boete van € 240 en respectievelijk € 250 euro. En raakt u betrokken bij een ongeluk of ontstaat er op een andere manier schade, dan moet u die zelf betalen. Ook als het niet uw schuld is.

Tijdelijk schorsen van uw kenteken

Net als bij auto's is het mogelijk om het kenteken van u brommer of scooter tijdelijk te schorsen. U kunt zo'n schorsing online aanvragen bij de RDW.

Maar pas op, als uw brommer of scooter is geschorst, mag u er niet mee op de openbare weg komen, ook niet als u er niet op rijdt. Wordt u 'betrapt' met een geschorste brommer of scooter die is geschorst en niet is verzekerd, dan kunt u een boete krijgen van € 360. En eventuele schade die ontstaat, moet u uit uw eigen portemonnee betalen. Ook als u niet schuldig bent!

Zaken op orde

Zorg er dus voor dat u uw zaken op orde heeft. Uw brommer of scooter moet op kenteken staan, u moet een geldig rijbewijs hebben én u sluit een goede verzekering af. Met dat laatste helpen wij u graag. Neem gerust contact met ons op.

13-06-2016