Zorgpremie valt veel hoger uit dan gedacht

De verhoging van de zorgpremie van de basisverzekering valt waarschijnlijk veel hoger uit dan het kabinet op Prinsjesdag heeft voorspeld.

Gisteren maakte zorgverzekeraar DSW traditioneel als eerste de premie voor 2017 bekend. Die is € 9,25 hoger dan de premie van dit jaar. Met Prinsjesdag maakte het kabinet nog bekend te rekenen op een premiestijging van slechts € 3,50.

Of dat haalbaar is, blijft voorlopig de vraag. Naast DSW hebben ook Menzis, CZ en Zilveren Kruis Achmea al hun bedenkingen geuit over het optimisme van het kabinet, schrijft de Telegraaf. Zorgverzekeraars hebben tot half november de tijd om hun premie bekend te maken

Teleurgesteld

De Patiëntenfederatie Nederland is ronduit teleurgesteld. Volgens directeur Dianda Veldman zijn de koopkrachtberekeningen van het kabinet niets meer waard. Ook is ze benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen, zo zei zij tegen de krant van wakker Nederland.

Laconiek

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft laconiek gereageerd op de berichten. "De zorgverzekeraar bepaalt zelf zijn premie", aldus Schippers in een interview met nu.nl. "Wat wij doen, is ramen. Wij hebben jarenlang te hoog geraamd. Dit jaar zou het andersom zijn."

28-09-2016